Pizzadej

Pizzadej med fordej

En nem dej med god smag

Denne pizzadej har to fordele: Fordejen giver en lækker smag og mængden af vand, der er væsentligt højere end de fleste opskrifter du finder på pizzadej, giver en elasticitet der gør dejen ideel til at forme til tynde pizzaer, som får store flotte luftbobler når pizzaen kommer i ovnen.

Bemærk: Til brød og pizzadej bruger jeg altid tørgær, fordi det er nemmere at arbejde med og den overskydende gær holder flere uger i skabet, hvis du lukker posen stramt med en elastik.

En alm. pakke gær (50g) svarer til 11g tørgær, så bruger du almindelig gær skal du bruge 1g i denne opskrift.

Eksempel på tidplan

Bland fordejen kl. 18, ælt hoveddejen kl. 8 næste morgen, form til en kugle kl. 16 og lav pizzaerne samme aften, eller når som helst indenfor de følgende 2 dage.

Hævetid: 12-14 timer

Sådan gør du

  1. Start med fordejen aftenen inden du vil have pizza. Brug dine fingre til at blande halvdelen af melet (125g) med tørgæren til det er jævt fordelt i melet. Tilføj 55g vand, opvarmet til 25-30°, og rør dejen sammen med en spiseske til det hele hænger sammen og der ikke er nogle lommer med tørt mel tilbage. Dæk fordejen med et låg eller madfilm og lad den hvile ved stuetemperatur til næste morgen. Husk at der skal være plads nok til at dejen kan udvidde sig til mindst 3 gange den oprindelige volumen.

  2. Når fordejen bobler og er hævet til ca. 3-dobbelt størrelse, omkr. 12-14 timer senere, er den klar til at blive blandet med resten af melet så du får den endelige pizzadej. Bland den sidste halvdel af melet i fordejen (125g), tilsæt salt (5g) og varm resten af vandet (135g) op til 40° inden du hælder det i dejen. Hav en bøtte med lunket vand ved siden af dejen og fugt din ene hånd inden du blander dejen med fingrene. Brug håndæltningsmetoden til dejen er fast. Ca. 5 minutter. Det er okay at fugte din hånd et par gange undervejs, så dejen slipper lettere.

  3. 20 minutter efter dejen er æltet skal du folde den. Dyb først din hånd i vand, så dejen ikke hænger fast. Vent yderligere 20 minutter og fold en sidste gang. Herefter hælder du olivenolien ud over dejen og vender den rundt, så der er olie på alle sider. Det gør det nemmere at få dejen ud, når du skal forme den. Derudover giver olivenolien en lækker smag.

  4. Når dejen har hævet i 7-8 timer er du klar til at forme den til en kugle. Strø lidt mel ud på køkkenbordet og vend forsigtigt dejen ud på bordet. Strø også mel hen over toppen og form den til en bold. Vær påpasselig med dejen og undgå at presse for meget luft ud af den. Læg et stykke madfilm eller et viskestykke løst hen over dejen og lad den hvile 30-60 minutter ved stuetemperatur.

  5. Stil dejen i køleskabet i minimum 30 minutter (den kan stå der i op til 2 dage) inden du former den ud til pizza. Afkølingen gør dejen lettere at forme.